Korisničko ime unijeti bez @skole.hr

Prijaviti se mogu svi koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet.

Istočno sunce na zapadu grada

1 1 1 1 1 4.09 (Glasova: 17)

Naslovnica

     "Istočno sunce na zapadu grada" je manifestacija koja se održala u našoj školi 21. svibnja 2015. godine. Dan je bio posvećen dalekoistočnoj kulturi i umjetnosti  pa smo, u sklopu njega, upoznali neke običaje, sportove, igre, ali i umjetnost kaligrafije i origamija iz Kine, Japana i Tajvana (o kojemu smo odslušali predavanje).

JAPAN

Igra go

     Igra GO je zanimljiva misaona  igra na ploči, a postoji već 4000 godina i najstarija je igra na svijetu. U Japanu se igrala na carskom dvoru i bila je toliko popularna da je japanski  car osnovao čak četiri škole za igranje GOA.  Čini se jednostavnom, ali samo na prvi pogled jer  se neke partije igraju i po nekoliko mjeseci, iako može trajati i petnaestak minuta. Igra se "kamenčićima" na praznoj tabli na kojoj je nacrtana mreža. Prvi potez je postaviti jedan kamenčić  na neki kvadrat mreže, a  suigrač ima cilj okružiti ga s četiri strane, odnosno "pojesti" ga.             (Paula Smetiško, 5.d)

Aikido Aikido učenici

     Aikido je japanska borilačka vještina čiju smo prezentaciju mogli vidjeti u predvorju škole, ali i biti dio nje. Naime, nakon aikido-majstora i njegovih učenika, u  nekim zahvatima su se mogli okušati i učenici. To je sport koji zahtijeva spretnost i domišljatost kako bi se uspjelo protivnika srušiti na tlo. Sama riječ "aikido" je nastala od tri japanska slova koja znače AI, KI i DO, a prevode se kao "harmonija, energija, put". (Laura Rogar, 5.a)

Origami     Origami učenici

     Origami je umjetnost savijanja papira, a radi se po određenom dijagramu i ne smiju se koristiti škare i ljepilo.  Njegovo porijeklo se povezuje s izumom papira, dakle s Kinom, ali se tek u Japanu u 12. st. razvio kao oblik umjetnosti. Današnji origami se već razvio u istinsku umjetnost,  i to početkom 20. st. kada  je jedan japanski mladić odlučio baviti se njime cijeli život. Tako danas imamo modele od preko 300 presavijanja.      (Paula)

     Na radionicama Hrvatskog origami društva mogli smo naučiti malo više o njemu. U nekoliko grupa izrađivali smo modele, od onih najjednostavnijih do zahtjevnijih. Za izradu origamija potrebno se dobro orijentirati; treba razumjeti položaj tijela u prostoru. Iziskuje mnogo truda, strpljenja i znanja. Potiče na razmišljanje i dobra je vježba za razvijanje motoričkih sposobnosti ruku. Osim toga, bavljenje origamijem smiruje.      (Laura)

KINA

Kaligrafija  Kaligrafija učenici

Kineska kaligrafija

     Za razliku od većine naroda, Kinezi nemaju abecedu, ali imaju znakovno pismo. Primjerice, mi ćemo neku imenicu napisati slovima, a oni će je prikazati znakom (piktogramom). Za pisanje se koriste posebnim perom od dlake jedne vrste jazavca (i to samo od onih koji postignu određenu dob u kojoj im dlaka postaje dovoljno dobra za takvo pero). Samo pero postaje posebno tek nakon umakanja u tintu jer se tada dlake formiraju i stvaraju šiljast vrh. Također treba znati pravilno držati pero. Tek kada se postignu ovi uvjeti, može se postići  zahtjevan oblik znakova.

     Zanimljivo je da samo nijanse u znakovima odlučuju je li riječ o ljubavi ili vječnosti. Zato je vrlo važno poznavati sve znakove kako bismo se njima mogli služiti. Na radionicama smo se upoznali tek s nekoliko znakova (Sunce, Mjesec, voda...), ali smo mogli dobiti svoje ime ispisano kineskim pismom.      (Laura)

 Tai chi      Tai chi je kineska borilačka vještina, ali je zbog svojih sporih pokreta postala poseban način opuštanja tijela i duše. Kažu da, kad jednom naučiš te pokrete, više i ne razmišljaš o njima, nego dolaze sami od sebe. Na prezentaciji smo čuli da je to svojevrsni način podsvjesnog razmišljanja, da tako pokrećemo svoju unutrašnju energiju "chi"  i da se baš u tome krije ljepota tai chia. (Paula)

Aikido i tai chi

 

Srodni članci

Školska godina 2023/24

S. Prije p. Poslije p.
1. 8.00-8.45 14.00-14.45
2. 8.55-9.40 14.50-15.35
3. 9.50-10.35 15.45-16.30
4. 10.40-11.25 16.40-17.25
5. 11.30-12.15 17.30-18.15
6. 12.20-13.05 18.20-19.05
7. 13.10-13.55  

jpg Kalendar 2023/24

Obrasci

jpg Ispričnica roditelja

jpg Upis u drugu školu

jpg Upis u izbornu

jpg Ispis iz izborne

jpg Ispisnica iz OŠ

jpg Wiener osiguranje

jpg Privole

hr/pocetna/prijavae-Potvrde

Office365

Profesori i učenici imaju pravo na besplatni Office365.

Upute za preuzimanje

Streljački klub "Kustošija"