WINSTON LEONARD SPENCER CHURCHILL bio je britanski državnik rođen 1874. godine. Borio se protiv hitlerizma te upozoravao na opasnosti koje prijete Europi. Bio je jedan od velikih protagonista pobjede nad fašističkim silama i sudjelovao je na svim važnim savezničkim konferencijama (Kairo ,Teheran, Jalta ,Potsdam ,itd.). Zalagao se za mirnu i jaču Europu. Umro je 1965. godine u Londonu.
 

ROBERT SCHUMAN - rođen je 1886. godine u Luksemburgu, a odrastao je u Lorraini, francuskoj pokrajini koja je tada bila u sastavu Njemačke. Studirao je pravo u Berlinu, Bonnu, Munchenu i Strasbourgu. Politikom se počeo baviti još 1919. godine kao zastupnik u Francuskoj nacionalnoj skupštini.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao je u francuskom pokretu otpora. Nakon rata postaje ministar financija te predsjednik vlade u dva navrata. Bio je zagovornik mirnog rješenja nesporazuma između Francuske i Njemačke.

Kao ministar vanjskih poslova Francuske, na Monnetov prijedlog, izlaže plan o ujedinjenju u proizvodnji ugljena i čelika koji bi nadgledala neka nova europska organizacija. Taj tzv. Schumanov plan ostvario se 1951. godine osnivanjem Europske zajednice za ugljen i čelik kojoj pristupa šest država. Ova zajednica početak je pri stvaranju Europske unije. Robert Schuman umro je 1963. godine.

JEAN MONNET - rođen je 1888. godine u Francuskoj. Po struci je bio ekonomist i u mladosti je pomagao ocu u obiteljskom poslu proizvodnje konjaka. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata pomagao je francuskoj i britanskoj Vladi u organizaciji opskrbe i upravljanjem zalihama.

Nakon rata sudjeluje u izradi plana za modernizaciju francuske industrije i poljoprivrede. Kako bi se izbjegli daljnji sukobi između Francuske i Njemačke oko rudnog bogatstva u pokrajini Ruhr, dolazi do ideje o ujedinjenju njihovih proizvodnji u okviru nekog europskog tijela. Taj prijedlog izlaže francuskom ministru vanjskih poslova Robertu Schumanu te nakon Schumanovog angažiranja dolazi do osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik. Monnet je imenovan njenim prvim predsjednikom.

Do smrti, 1979. godine, neumorno je pisao i govorio o ujedinjenju Europe.

 

WALTER HALLSTEIN rođen je 1901. godine. Bio je njemački pravnik i političar. Radio je kao sveučilišni profesor, kao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova te kao državni sekretar u Predsjedništvu vlade.

Poznat je po svojoj tzv. Hallsteinovoj doktrini, formuliranoj 1955., na osnovi koje Zapadna Njemačka automatski prekida diplomatske odnose sa svim državama koje priznaju Istočnu Njemačku.

 

ALCIDE DE GASPERI bio je talijanski političar rođen 1881. godine. Zalagao se za suradnju s socijalistima i zbog toga imao velikih problema. Bio je jedan od inspiratora za ujedinjenje zapadne Europe.

De Gasperi je bio dominantna politička ličnost u poslije-ratnom razdoblju Italije i uvelike je zaslužan za obnovu zemlje nakon rata.
 

 

 

Jeste li znali?




Mladi Europljani dnevno pošalju u prosijeku 4 SMS poruke. 80% stanovnika Europske unije ima mobitele i više razgovaraju na njima od Amerikanaca. Europljani mobilne razgovore plaćaju manje od Amerikanaca. Hrvati, iako imaju manje novaca troše više na mobitele, a pošalju skoro najviše SMS poruka godišnje u Europi.

OŠ grofa Janka Draškovića, Zagreb - Login@Europe 2005