Predstavnici zemalja Francuske, SR Njemačke, Italije, Belgije, Luxemburga i Nizozemske su potpisale u Parizu 1951 Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i Čelik (ECKS)

 

EUROPSKA ZAJEDNICA ZA UGLJEN I ČELIK(ECSC)

Schumanovom idejom o osnivanju organizacije koja bi nadzirala industriju ugljena i čelika te smirila ''hladne'' odnose između Njemačke i Francuske, 18. travnja 1951. godine potpisan je ugovor između Francuske, Italije, Luxemurga, Belgije, Njemačke i Nizozemske. Ta organizacija je trebala upravljati proizvodnjom i prodajom ugljena i čelika sljedećih 50 godina. Zajednica je uvelike pridonijela razvoju gospodarstva i politike u Europi. Prestala je postojati 23.srpnja 2002. kad joj je istekao rok naveden u ugovoru.

 

EUROPSKA EKONOMSKA ZAJEDNICA(EEZ)

Nakon osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik počele su stizat nove ideje. Tako su šest članica ECSC–a potpisale novi ugovor u Rimu 25. ožujka 1957. godine. Osnutkom te zajednice članicama se željela  omogućiti slobodna trgovina, stvaranje zajedničke poljoprivredne politike te uvođenje jednakih tarifa za uvoznike robe iz drugih dijelova svijeta.

 

EUROPSKA ZAJEDNICA ZA ATOMSKU ENERGIJU

Istoga dana, 25. ožujka 1957., kada je potpisan ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici potpisan je i ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju. Organizacija je stvorena s ciljem da usklade rezultate istraživanja i razvoj nuklearnih programa zemalja članica.

 

Europsko udruženje slobodne trgovine(EFTA)

Europsko udruženje slobodne trgovine(EFTA) je organizacija koja je osnovana s ciljem da ujedini tržišta Norveške, Švicarske ,Lihtenštajna i Islanda u zonu slobodne trgovine. Stupa na snagu 1960. potpisivanjem Stockhlomske konferencije. Osnovale su je Danska, Portugal, Švedska, Norveška, Austrija, Velika Britanija, Švicarska. Potpisivanjem sporazuma između tadašnjih 12 članica Europske zajednice i 6 država EFTA-e osnovan je Europski gospodarski prostor.

 

EZ

Europska zajednica  obuhvaćala je Europsku zajednicu za atomsku energiju, Europsku ekonomsku zajednicu i Europsku zajednicu za ugljen i čelik. Utemeljena je 1967. godine ugovorima u Rimu i Parizu. U svom daljnjem radu mnogo je postigla  na  području carinskog i tarifnog saveza.

 

 

Jeste li znali?




Najmnogoljudniji grad Europske unije je Pariz sa otprilike 9 milijuna stanovnika, a najmnogoljudnija država Europske unije je Njemačka sa otprilike 80 milijuna stanovnika. Njemačka također ima najviši stupanj urbaniziranosti (najviše stanovništva je koncentrirano u gradovima).

OŠ grofa Janka Draškovića, Zagreb - Login@Europe 2005