ZEMLJE EU
Njemačka
Broj stanovnika: 82,2 milijuna
Jezik: njemački
Državno uređenje: federalna republika
Godina priključenja EU: 1957.
Berlin je vječno promijenjiv grad, grad kontrasta, elegantnih aleja i alternativnih kvartova, metropola svjetskog ranga, konglomerat s dva centra i srce Njemačke. Ima 3 velika jezera, 2 rijeke, Spree i Havel, vrlo mnogo kanala i više mostova nego Venecija. Berlinski Potsdamer Platz je bio najveće europsko gradilište do lani. Albert Einstein rođen je 1879. godine u Ulmu,Njemačka. Kao dijete bio je sanjar pa su njegovi roditelji pomislili da je zaostao ali dokazao je potpuno suprotno otkrivši teoriju relativnosti. Dolazkom Hitlera na vlast otišao je u SAD te ih potakao na stvaranje atomske bombe, za što mu je kasnije bilo jako žao.Umro je 1955.
Berlinski zid
DR Njemačka vlada 1961. odlučila je izgraditi Berlinski zid koji bi se protezao gradom u prostoru od 15km, i okolo grada u liniji od 120km. Zbog te građevine, sloboda stanovništva je bila onemogućena, a mnogi koji su pokušali pobjeći ubijeni su. 1989. komunistička vlada je bila srušena kao i Berlinski zid.
Bavarska je smještena na jugoistoku Njemačke i po površini je najveća njemačka savezna pokrajina. Ima 11 milijuna stanovnika. Na jugu je okružuju Alpe .U Bavarskoj se nalazi 1/3 šumskih površina i 1/4 vodenih površina Njemačke. Jedna od najlijepših i najraznolikijih pokrajina Njemačke koju okružuju brežuljci, jezera, šume... Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj i jedan od najvećih skladatelja u povijesti. Rođen je u Bonnu u 16. prosincu 1770. Umro je u 26. ožujka 1827. Nije želio biti pijanista, nego se odlučio posvetiti skladbama. Skladao je : Bonaparte, Eroica, Fidelio, Appassionat and Les adieux, Razumovski, Miss solemnis.
Brandenburška vrata, koje je 1791. sagradio Carl G.Langhans, nekadašnji su glavni ulaz u stari Berlin. Na vrhu se nalazi skulptura Johana G. S. Quadriga, koja je simbolizirala pobjedu mira. Srednjim su se prolazom smjeli koristiti samo pripadnici carske obitelji i njihovi gosti, a prvi koji je narušio taj običaj bio je Napoleon.Ona su uvijek bila simbol cijelog grada. Frankfurt na Majni, je jedan od najzelenijih njemačkih gradova, a stanovnici se mogu relaksirati u 48 parkova. Majna, rijeka, koja u ovom slučaju određuje o kojemu je Frankfurtu riječ, kroz grad protječe u dužini od 16 km.U gradu živi oko 650.000 ljudi od kojih trećina nema njemačku putovnicu. Zahvaljujući Mercedes Benzu danas,već više od 100 godina, postoje istoimeni luksuzni automobili.Stuttgart, grad Mercedesa, nalazi se u Njemačkoj. Automobilska tvrtka Mercedes-Benz nikad ne ostavlja svoje strasvene obožavatelje ravnodušnima s novim modelima, naprednijim mogućnostima, bržim i lijepšim automobima.

 

 

OŠ grofa Janka Draškovića, Zagreb - Login@Europe 2005