Priprema, pozor, pojedi

1 1 1 1 1 4.20 (Glasova: 5)

I ove smo se godine priključili zabavnome petodnevnom školskom izazovu – Tjednu školskoga doručka održanome 10.10. – 14.10.

Kroz poruku „Priprema, pozor, pojedi“  istaknuta je važnost doručka za uspjeh i energiju tijekom dana te na zanimljiv način prikazano što je sve potrebno kako bi se djeci servirao njihov doručak.

311918527 785042685887855 3298271814325536704 n

Bio je to jedan od razloga zašto su članovi Novinarske skupine naše škole postavili nekoliko pitanja Mariu Periću, vedrome i nasmijanom kuharu zaposlenom u našoj školi.

 

Kada ste se počeli baviti kuhanjem?

Odmalena sam bio u kuhinji uz roditelje i baku. Prvo sam pripremao jednostavne stvari, a kasnije i cijeli ručak. Profesionalno kuham od 1994. godine, kada sam završio srednju školu. Oduvijek sam znao da želim postati kuharom i kuhati.

Koje jelo najčešće kuhate, a koje Vam je omiljeno?

Najviše volim kuhati variva, najfiniju i najzdraviju kombinaciju mesa i različita povrća. Moje omiljeno jelo je ajngemahtes iliti varivo od komadića piletine, povrća i žličnjaka.

Što mislite o današnjoj prehrani djece?

Djeca najviše vole fast food i sve slično tomu. Mi se u kuhinji trudimo to promijeniti pripremajući kvalitetnu i svježu hranu, mnogo variva i povrća na sve načine.

Koje je omiljeno jelo djeci u našoj školi?

Od jela koja pripremamo u školskoj kuhinji djeca najviše vole mesne okruglice u umaku i lazanje.

Kako ste obilježili akciju Tjedan školskog doručka?

U kuhinji smo izradili poseban jelovnik sa zdravim jelima za doručak. Učiteljice su radile s djecom u razredima prema preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koristeći se njihovim materijalima.

Može li svatko kuhati?

Uglavnom, svatko može kuhati. Bitna je volja, a  treba imati i malo dara za kuhanje. Uz to, ne smijemo zaboraviti ni ljubav prema kuhanju.

Što biste poručili učenicima koji se žele baviti kuhanjem?

Ako želi postati kuharom, pažljivo promatrajte mame i bake dok kuhaju. Učite od njih kako biste svladali osnove kuhanja. Nabavite kvalitetne knjige iz kojih ćete skupljati znanje. Moram spomenuti i videorecepte koji su nam dostupni na internetu.

Stalno se usavršavajte,  i ja to radim.